Indische Kwestie

Koppigheid stroomt bij ons in de familie hevig door de aderen. Net zo aanwezig als de kroepoek kruimels die zich na een maaltijd altijd een weg weten te banen door de huiskamer. En die gek genoeg door niemand zijn achter gelaten.

Niemand lijkt bij ons haast wel een onzichtbaar familielid die overal schuld aan heeft. Aan het niet vervangen van een lege toiletrol, het niet terug hangen van een handdoek, het meenemen van een pen, tot aan het pakken van het laatste koekje van de schaal. Het is altijd “niemand” die het gedaan heeft. Een veilig synoniem om je achter te verschuilen.

Het verschuilen is een Indische niet vreemd. Om een mening uit te spreken wordt er nogal wat verwacht, en verwachtingen zijn voor een ieder lastig. Ook hier vult niemand al gauw de leegte op. In de afgelopen weken barstte het geweld rondom de verkiezingen los. We zagen overal lijsttrekkers die campagne aan het voeren waren. Van televisie, buurthuizen, social media advertenties tot op straat waar ze flyers, appels en plastic glimlachen aan het uitdelen waren.

De gehele bedoeling hierachter was stemmen winnen. Of zoals mijn vader het zal zeggen, “zieltjes winnen”. Allemaal voor een goed doel, alleen met verschillende bedoelingen.

In mijn familie merkte ik het heviger dan ooit, dat er geen twijfel mogelijk was of er gestemd moest worden. Dit jaar gingen ze écht. En het merendeel is ook geweest om van zich te laten horen. Maar over die aanloop ernaartoe. Daar was het enthousiasme ver weg te zoeken.

Nederland werd in een keuze geduwd met als een duidelijk eind doel, stemmen.

Als er een cultuur is die niet van suggesties houd, dan is het wel de Indische. Je moet niet willen denken voor, tegen of te vaak met een voorstel komen. Dan wordt er enkel het onzichtbare familielid naar voren geschoven. Deze zal tot op een bepaalde hoogte de leegte opvullen. Tot dat de laatste druppel op de gloeiende plaat valt en het Indische zwijgen zal worden doorbroken.

Op Facebook zag ik genoeg van ons zich afbijten tegen campagnes, aangekondigde wetsvoorstellen of veranderingen die bepaalde partijen willen laten plaatsvinden. We zijn nu eenmaal niet zo gek op politiek. Mede door onze geschiedenis rondom Nederlands-Indië wellicht.

Dat zou niet mogen betekenen dat we ons laten ondersneeuwen. Of waarom zouden we ons enkel actief opstellen vanwege een nationaal belang, zoals het verkiezen van de Tweede Kamer. Er is een kwestie, die al langere tijd speelt. Die ook terug gaat naar het begin van Nederlands-Indië en waar sommigen van ons zich nog écht hard voor maken.

indischekwestieDe Indische kwestie. Het is nog niet te laat om je ook hard te maken voor dit doel. Het kan door middel van verhalen delen op de Facebook pagina. Het in leven houden van oude verhalen in de familie. Of door de petitie te tekenen. De keuze is aan jou. Maar alsjeblieft, laten we ons blijven vereningen. We all know we can. Satu hati.

Voor meer informatie over de Indische Kwestie, ga naar de Facebook pagina.

CONTACTGEGEVENS
@indischekwestie
indischekwestie@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *