Indo’s be Like 4 mei 2016

6a00d8341cc08553ef017d40ce3ed1970cVia de pagina van Indo’s be Like ontvangen we wekelijks, dan wel dagelijks berichten van kleinkinderen die daarin hun grootouders de hemel in prijzen. Of vertellen over het gemis van de gezelligheid, dat de familie niet zo vaak meer bij elkaar is. Er is een nostalgische heimwee naar vroeger. De eerste generatie kent deze heimwee toe aan tempo doeloe. En de tweede en derde kennen deze toe aan de zondagen bij de familie. Wat voornamelijk naar voren komt uit de heimwee, is het samen zijn. Dat kenmerkende familiegevoel, dat er altijd iemand voor je is, met je is en voor je wilt zijn. Je hoeft niets alleen te doen en staat nergens alleen voor.

Dat gevoel verdwijnt wanneer de grootouders overlijden, of wanneer de (klein)kinderen opgroeien tot volwassen die daarbij weer nieuwe interesses ontdekken. Interesses die al hen aandacht opeisen, samen met een uitbreidende vriendenkring. Hierdoor verdwijnt familie langzamerhand naar de achtergrond. Er ontstaat een steeds groter wordende afstand, tussen de invulling van vrije tijd en de link met familie.

Naast het wegvallen van de eerste generatie, komt er steeds vaker ter sprake dat de Indische cultuur aan het verdwijnen is. Deze opmerking komt niet uit de lucht vallen. Dit is gebaseerd op de ervaringen, wellicht persoonlijk in de eigen familie door het verwateren van het contact. Of omdat de gebruiken, de gewoontes en de beleefdheid steeds meer naar de achtergrond verdwijnen.

De Indische identiteit kenmerkt zich door het opofferen voor anderen. Het alles over hebben voor de familie, je naasten en iedereen die je lief hebt. De verbondenheid waarin je alles samen doet. Dat terwijl de eerste generatie genoeg narigheid heeft meegemaakt in het verleden en wellicht beter voor zichzelf had kunnen op komen destijds. Het is bewonderenswaardig dat zij geen egoisme hebben doorgegeven, maar liefde.

De liefde is alleen sterk aan het evolueren. In de huidige Westerse maatschappij waarin veel Indischen terecht zijn gekomen, staat de ik meer centraal, dan wij vanuit de cultuur gewend zijn. Er wordt van de omgeving meer verwacht, er zijn andere maatstaven en ook de social media zet de individu in een soort zelf bedachte spotlight.

Onder Indo’s onderling is er veel aan het veranderen. De behoefte om van alles samen te ondernemen, is niet meer zo groot als enige tijd geleden. Veel maken zich los van de kenmerkende feestjes, uitspraken of het uitdragen van de cultuur. Dit houden zij liever bij zichzelf. Voor zichzelf. Waardoor het egoisme wat wordt aangevoerd. Een ieder voor zich mentaliteit ontstaat al gauw. Ons hart huilt daar om. Samen is de wereld zoveel mooier. En zoals een ieder van ons vast en zeker inmiddels heeft ontdekt, bereik je samen ├ęcht meer.

Het is niet aan de oma’s of opa’s verbonden, dat juist het gevoel van samen zijn of die verbondenheid blijft bestaan of verdwijnt. Dat is aan de volgende generaties. Wat wij daarmee doen, hoe wij ermee om gaan. Sluit niet jouw ogen voor mede Indischen. Houd vast aan jouw Indisch hart en volg het op de juiste manier. Het is niet nodig om iemand te zien als concurrent, wanneer je van elkaar kunt leren. Of samen iets nog veel mooiers kunt opzetten.

Kijk maar naar de pasar malam cultuur. De standhouders onderling verkopen wellicht bijna voor 75% hetzelfde. Is het voor hen nodig om elkaar de ogen uit te steken of van de kraam weg te kijken? Wel nee. Zij wisselen etenswaren uit met de buren. Proeven van elkaar. Leren van elkaar en doen weer ideetjes op.

And that exactly, begint allemaal bij onze kleintjes. Zelf als kind stond je er vast anders in. Misschien door oma of opa. Zou het niet zijn, omdat je juist door die familie omgeving, dat gevoel geborgen en waardevol voelde? Waarom zou je een ander daarin te niet doen, door egoistisch te worden?

Het begint bij je zelf. Wij geven ons goede voorbeeld en hopen dat het aanstekelijk werkt. Satu hati. Dat dragen wij uit. Daar maakt Indo’s be Like zich hard voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *